Miód wrzosowy
Miód wrzosowy posiada w swoim składzie łatwo przyswajalne przez nasz organizm biopierwiastki, neurohormony oraz hormony wzrostu. Wyróżnia się dużą zawartością witaminy B, co czyni go konkurencyjnym w stosunku do innych miodów.
Zastosowanie miodu wrzosowego
Od wielu już lat znane są lecznicze właściwości miodu. Sprawdza się jako lek przy przeziębieniach, mając antyseptyczne właściwości oraz dzięki zawartej w nim inhibinie – która hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w organizmie. Posiada właściwości rozgrzewające i wykazujące aktywność antybiotyczną, dlatego często sięgamy po niego w stanach grypowych. Świetnie sprawdza się w chorobach oczu, przewodu pokarmowego oraz serca. Dzięki swym upiększająco-wygładzającym właściwościom, często stosowany jest w kosmetyce, jako dodatek do kremów, maseczek czy też znanych już w starożytności kąpieli w mleku i miodzie. W miodzie występują wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie syntetyzuje. Świetnie radzi sobie z usuwaniem substancji toksycznych wspomagając układ wydalniczy.
Charakterystyka miodu wrzosowego
Ma on ciemno-pomarańczowe zabarwienie i galeretowatą konsystencję. Miód wrzosowy jest bardzo esencjonalny; posiada silny naturalny zapach wrzosu dzięki zawartości olejków eterycznych i stu dwudziestu innych substancji pochodzących z nektaru. Jego smak jest raczej gorzkawy i ostry, co jest rzadkim zjawiskiem wśród odmian miodu. Nie zawiera wielu witamin, za to ich brak rekompensuje duża zawartość enzymów i wolnych aminokwasów.
Ceny miodu wrzosowego
Miód wrzosowy 0,5l | 35,00 zł |
Miód wrzosowy 0,9l | 60,00 zł |
"Miód jest dobry na przeziębienia, chrypkę czy zapalenie gardła. Niektórzy twierdzą, że dwie łyżki miodu zjedzone po nadużyciu alkoholu pomagają pozbyć się bólu głowy."
Ciekawostka